Många blir förvånade då man säger hur pass mycket vatten vi dagligen gör av med. Förvånade – och samtidigt drabbade av dåligt samvete. Vi har i Sverige någonting unikt som många andra länder enbart kan drömma om. Vi kan slå på en kran och dricka vatten direkt ur denna. En lyx som vi tar för given och som – tyvärr – i många fall gör att vi slösar. Vi kan spola vatten länge innan det känns tillräckligt kallt för att dricka, vi låter vattnet spola innan vi hittar en behaglig temperatur att duscha i och många kanske borstar tänderna medan kranen står på öppna spjäll.
En vanlig familj i Sverige – två vuxna och ett barn – gör av med ungefär 400-500 liter vatten per dag. Adderar vi ett barn så stiger siffran till 500-600 liter och talar vi om storfamilj (fler än två barn) så nosar vi på en vattenförbrukning om 650-999 liter per dygn. Ganska mycket, och många skulle nog kunna rycka sig i kragen gällande denna användning. Vatten är ingen oändlig resurs, inte ens i Sverige.
Med denna lilla brasklapp nämnd så tar vi oss vidare till en annan väsentlig del gällande vatten – nämligen hur man får detta varmt; något som sker genom en varmvattenberedare. En varmvattenberedare som har en begränsad livslängd och som med jämna mellanrum alltså måste bytas ut. Vi tänkte här peka ut några viktiga poänger gällande en varmvattenberedare som du kan ha i åtanke då det är dags för er familj att byta ut er gamla. Kort och gott – tänk på detta då ni ska investera i en ny varmvattenberedare:
- Hur stor behöver ni? Siffrorna vi nämnde ovan kan vara en bra mall att utgå ifrån. Två vuxna och två barn gör av med ungefär 5-600 liter vatten om dygnet. Er varmvattenberedare bör alltså ha kapacitet för denna åtgång. Ta i lite i överkant.
- Vilket märke ska ni välja? Det finns nästintill en djungel då det kommer till varmvattenberedare – både sett till storlekar, funktioner och märken. Det kan här vara bra att välja ett etablerat märke och betala lite mer för en sådan. De större aktörerna är ofta stora av en anledning; att de levererar kvalitet.
- Priset: Tänk på att ni ska dra nytta av er varmvattenberedare under en längre tid. Försök att se kostnaden som en investering snarare än som en utgift. Det kan vara läge att betala lite mer för en modell som håller längre. Och: se gärna över vilken typ av garanti som ingår. Lång garanti och möjlighet ill service är alltid något att sikta mot.
- Skötsel: De flesta av oss saknar den där naturliga händigheten då det kommer till maskiner. Helst av allt vill vi kunna trycka på en knapp och se att allt fungerar. Tillhör du den här kategorin av människor så bör du också eftersöka en varmvattenberedare som inte är alltför avancerad och som har en massa funktioner som du inte vet hur de fungerar.
Andra inlägg
- Effektivitet och precision är viktigt vid håltagning i Uppsala
- Hjälp med håltagning i Örebro
- Lägeskontroll i Västerås – en viktig del av byggprocessen
- Att tänka på vid villabesiktning i Stockholm
- Effektiva sätt att använda värmepumpar i Stockholm
- Ventilationskonsulter hjälper till att skapa ett bättre inomhusklimat
- Effektiva solcellslösningar för din fastighet
- Laddstolpar för BRF för laddning av elbilar
- Flyttfirma i Tyresö erbjuder skräddarsydda flyttjänster
- Effektiv uppvärmning med värmepumpar i Uppsala